Besk oss p Facebook!

Lyngshestfortellinger


Fortellinger fra Nord-Troms sin historie mangler ofte bygninger og gjenstander som kan utdype og illustrere historien. I andre deler av landet, som ikke ble brent under andre verdenskrig, er tilfanget av hus og ting uendelig mye større. Lyngshesten er en viktig del, ikke bare av Nord-Troms sin historie, men hele nordkalotten sin felles historie og heldigvis kan vi både ta på, bruke og glede oss over levende lyngshester i dag.

 

I nord, som i resten av landet, var det lokale ku- og saueraser tidligere, og på samme måte som lyngshesten var de alle tilpassa naturen og behovene som menneskene deres hadde. I dag er det bare den nordnorske hesterasen igjen i nord, ku- og småferasene har gått inn i de store nasjonale rasene. Lyngshesten var utsatt for press fra det offentlige som ønska større hester også i Nord. I mange kvenske og sjøsamiske bygder holdt den lille, smekre, sterke hesten stand og spesielt bygdene rundt Lyngenfjorden har betydd mye for bevaring av rasen.

 

Gjennom denne utstillinga vil vi forsøke å formidle litt av hestens historie og hvorfor den er som den er i dag. Gjennom avl og bruk har menneskene her utvikla en hest for alle slags oppgaver, en nøysom sterk liten hest som kan håndteres av både barn og voksne. Lyngshesten var tidligere, som alle andre hester, en arbeidshest. Behovet for arbeidshest forsvant og det gjorde hesten også, nesten. Men heldigvis hadde lyngshesten mange gode hjelpere og takket være dem og hestens fantastisk gode egenskaper, finnes det i dag om lag 2000 -2500 lyngshester igjen i Norge.

 

Utstillinga “Lyngshestfortellinger” er et samarbeid mellom Nord-Troms Museum og Lyngshestlandet og er basert på fotografer og gjenstander både ved museet og i privat eie.

 

Utstillingsperiode: 20. januar 2018 – 15. juni 2018
Utstillingssted: Balsfjord Fjordmuseum/Våtmarksenter, Storsteinnes
Produsent: Nord-Troms Museum